PUDEL & FÄRG

Pudeln härstammar från Frankrike där den ursprungligen användes som apporterande fågelhund på sjöfågel, det är en mycket gammal ras och kan även härledas från 1400-talet på målningar i europa.

Pudeln är både frisk och långlivad. Den stora pudeln blir ofta 12–13 år gammal, de mindre ofta 15 år och mer. Även en gammal hund är både sportig och lekfull. Den behåller sitt unga sinne långt upp i åren.

Rasen är glad, positiv, vänlig, social, humoristisk, livlig och energisk, samt lättfostrad och följsam. Den är lekfull och snabbtänkt. Den lär sig snabbt att manipulera sin ägare om man inte ser upp. Den är mer en familje- än en enmanshund och trivs utmärkt med andra djur. Den ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. Den är ingen ras som kan lämnas mycket ensam, därtill är den alltför beroende av människor.

Rasen finns i fyra olika storlekar och i 16 godkända färger och kan klippas i flertalet olika frisyrer.

Från augusti 2024 kommer en ny rasstandard för pudel att gälla där även flerfärgad pudel är godkänd som färg.


För mig finns ingen "fel färg" på pudeln sålänge det inte innebär en direkt hälsorisk som färgen medför till hunden. Färg är det sekundära i mitt avelstänk, jag vill ha fram friska och mentalt stabila pudlar. Det du inte kan göra med en "felfärgad" pudel är att ställa på utställning om färgen inte är godkänd, det är inget fel på din hund. I RAS (Rasspecifik avelsstrategi för pudel) kan du läsa på sidan 15 att det skapats olika raser i rasen pga att aveln varit så strickt till färger och att de aprikosröda rekommenderas att använda svarta gener och de grå rekommenderas att använda vita och svarta. Det svåra med grå gener är att de kan ställa till det färgmässigt i många led framåt.   


Enkelt beskrivet är svart, vit och grå dominanta anlag som kommer visa sig hos valparna, alltså hur de kommer se ut. En grå pudel är svart men med blekande anlag. 

De recessiva anlagen är aprikosröd och brun, det krävs alltså dubbla anlag av det för att valparna ska få dessa färger. Däremot kan valparna som är svarta, vita och grå bära på de recessiva anlagen för att i nästkommande generationer ge valpar dessa färger. 

Storlek: Toy 24 - 28 cm, Dvärg 28 - 35 cm, Mellanpudel 35 - 45 cm, Storpudel 45 - 60 cm.

Päls: Rasen fäller ingen päls och är för många (men inte alla!) en allergivänlig ras. Min man har konstaterad allergi för bland annat hund, pudeln reagerar han inte alls på. Du måste sköta om din pudels päls regelbundet eftersom den aldrig slutar växa, antingen gör du det själv eller tar hjälp av exempelvis en hundfrisör. Väljer du att ha din pudel i längre päls krävs också mer arbete. Du kan också välja att ha din hund kortklippt för minimalt pälsarbete. Pälsen på nosen väljer du själv om du vill ha klassiskt kortklippt eller låta växa ut, vilket blivit ett populärt utseende hos pudeln efter blandraskorsningar med pudel. 

Referenser: Svenska kennelklubben, Svenska Pudelklubben

Dela den här sidan