REGLER - HUND
På jordbruksverkets hemsida finns det regelverk som styr hundhållning i Sverige för att skydda våra älskade hundar. Du har troligtvis läst igenom regelverket innan du skaffar hund, gå annars in på jordbruksverkets hemsida och läs igenom både en och två gånger. Där hittar du information om bland annat hur ofta en hund ska rastas, hur länge en hund får lämnas ensam beroende på ålder och hälsostatus, när/om det är lagligt att hålla din hund i bur, dina skyldigheter som hundägare, vad som gäller vid transport utanför Sveriges gränser.
https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar
Läs även "Att äga hund" på Svenska Kennelklubbens hemsida https://www.skk.se/sv/hundagande/
VÄLKOMMEN HEM VALP
* Gör ägaranmälan till både Jordbruksverket & SKK
* Försäkra din valp omgående
* Vaccinera valpen vid 12-14 veckors ålder
* Avmaska gärna valpen vid 12 v. ålder
Din valp är en egen individ och behoven för valparna i samma kull kan variera utefter deras personlighet. Din valp bör träffa andra hundar (snälla, lugna, vuxna hundar) och andra människor från start, vänta inte tills den fått sin 3-månadersvaccination, då kan valpen gå miste om viktiga erfarenheter och utveckling.
När valpen kommit hem behöver den lugn och ro för att kunna få lära känna sin nya hemmiljö och sina nya människor. Tänk på att allt är nytt för din valp, ljud, dofter, miljö och personer. När valpen är 8 veckor gammal har den lätt för att knyta nya sociala band, vilket i första hand ska ske med nya familjen.
Låt familjen och vännerna vänta några dagar innan de kommer och besöker er nya familjemedlem. Finns redan en vuxen hund i familjen sker rekommenderat första mötet på kontrollerat sätt utomhus.
När valpen kommit hem behöver den lugn och ro för att kunna få lära känna sin nya hemmiljö och sina nya människor. Tänk på att allt är nytt för din valp, ljud, dofter, miljö och personer. När valpen är 8 veckor gammal har den lätt för att knyta nya sociala band, vilket i första hand ska ske med nya familjen. Låt familjen och vännerna vänta några dagar innan de kommer och besöker er nya familjemedlem. Finns redan en vuxen hund i familjen sker rekommenderat första mötet på kontrollerat sätt utomhus i en neutral miljö.
Första natten/nätterna är det vanligt att valpen behöver dig nära, valpen är van att sova tillsammans men sina syskon och sin mamma, det blir otäckt och ensamt att inte längre ha dem nära. Ha valpen nära dig, intill din säng men inte i sängen om du inte exempelvis lägger en madrass på golvet. När valpen själv kan ta sig upp i sängen eller soffan är den stor nog att vara i dessa möbler, annars är risken för skador stor om valpen ramlar ner.
BARN & VALP
Låt barnen vara med från början utefter sin egen ålder och förmåga samt efter hundens vilja och ork. Ömsesidig respekt och alltid med översikt från vuxna när barn och valpar/hundar är tillsammans. Barnet får aldrig vara elak eller skrämma hunden, då finns risk att även hunden kan skada barnet eller blir orolig och rädd för möten med barn. Barnet och hunden får ofta en speciell relation tillsammans, samt att barnet ökar sin empatiska förmåga, självkänsla, omtanke och ansvarskänsla. Ger möjlighet för motion och lek på ett naturligt sätt, minskar stress och minskar risken för att utveckla allergi och astma.
TRYGGHET
Valpens trygghet är du, att du skapar en trygg miljö och ett klimat där valpen inte behöver känna rädsla, oro eller ensamhet. Lämna inte din lilla valp ensam längre stunder än absolut nödvändigt och behöver du vara borta längre stund så ordna en hundvakt. Den kontakt du och din valp skapar från start är grunden till er fortsatta relation och en trygg vuxen familjemedlem.
UTFODRING
Om möjligt, fortsätt utfodra valpen med samma foder den är van vid, om du tänkt byta foder så introducera det nya under en längre tid uppblandat med det foder valpen är van vid, för att minska risken för besvär.
Vilket näringsbehov din valp har beräknas efter ras och storlek som vuxen.
För mycket små eller små raser rekommenderas;
2-4 månaders ålder 3 - 4 måltider om dagen upp till 6 mnd ålder, sen 2 måltider/dag)
4-10 månaders ålder 2 måltider om dagen
Vuxna 1-2 måltider om dagen
Undvik att ge valpen/hunden människomat och var sparsam med godis då det kan ge lite väl ökat energiintag för valpen.
Den mat som står anvisad på foderförpackningen är den mängd som anges för hela dagen, inte för varje måltid.
RUMSREN
Valpar hittar tidigt en plats utanför valplådan som de väljer att göra sina behov på och återkommer dit som "sin" toalett. Dra nytta av detta beteende vid inlärning av att göra valpen rumsren, låt valpen göra sina behov utomhus första gångerna på en och samma plats.
Lär känna valpens signaler, lyft ut valpen när den vaknat, ätit och lekt, ha tålamod och vänta ut valpen som "nosar av" platsen. Din valp säger ofta till genom att gny på natten om den behöver gå ut.
Ge valpen massor av beröm när den gör sina behov utomhus, gör inget/straffa INTE din valp när/om det sker olyckor inomhus. Av egen erfarenhet - är valpen van vid utevistelse från sin uppfödare är det oftast enklare och går snabbare att få valpen rumsren än om valpen mestadels levt inomhus.
PÄLSVÅRD - materialförslag
* Karda - testa dig fram, kardan ska ha en mjuk fjädrande kudde och bytas ut med jämna mellanrum för att inte skada pälsen.
* Saxar - en liten snoddsax som du använder för att klippa bort gamla gummisnoddar, samt klippsax/saxar, även här får du testa dig fram för vilken sax som passar dig efter vikt och längd. Jag använder både rak och böjd sax. Ta gärna hjälp av en hundfrisör i början, speciellt om du tänker dig ställa ut din hund på hundutställning.
* Pudelkammar
* Borste med långa piggar
* Gummisnoddar
* Trimmer - rekommenderar Biltemas trimmer för nos och tassar, var försiktig med klipplängden, kan vara vasst om du trimmar på kortaste längden på skäret.
* Klosax, blodstopp - Gör ingen grej av det om du skulle råka klippa i pulpan, var fortsatt lugn och fortsätt klipp och belöna.
* Virknål för att använda när du ska sätta upp pälsen i snoddar och få raka linjer.
* Öronprodukter, återfuktande och puder
* En bra fön, gärna golvfön med olika munstycken & slang
* Schampo och balsam - Jag använder mig av Natures Specialties produkter från Satchmo´s i Lund, se bild ovan. Schamp Plum Silky, Balsam Re-Moisturizer
* Nagayu CO2 Coconut - används till hundar hos oss med utställningspäls.
* Spraybalsam - jag använder K9
FÖNA
För att din valp ska bli van vid pälsvård är det bra om du badar och fönar en gång i veckan, om ditt mål är att hålla en längre pudelpäls inför exempelvis utställning. Börja med att bada valpen, skölj noga ut schampo och balsam. Låt valpen vila en stund efter duschen men inte så länge så den självtorkar, handdukstorr är perfekt. Vid behov kan du spraya med balsamspray innan du börjar föna pälsen torr, gör det med fördel när valpen satt mer päls eller kommit in i "tovåldern". Jag fönar oftast plattan först (bakre delen som är minst päls), sen benen och då kan valpen ligga i ditt knä så du kommer åt att samtidigt karda ut pälsen så den blir rak. Arbeta innifrån botten och utåt, varje hårstrå ska vara torrt och rakt efter du är klar så minskar risken för tovor och du får det bästa slutresultat om du ska klippa din hund. När benen är klara fönar jag resten av kroppen och avslutar med huvudhåret och öronen.
Pudelklubben har ett "Klipphäfte" som jag rekommenderar er att köpa. Många uppfödare klipper inte sina pudlar själva inför utställning utan låter erfaren klippare/hundfrisör klippa och sätta linjer som passar just din hund. Ta hjälp av erfarna människor och skaffa dig en bra mentor.
TIPS på saker till din valp
* En säng
* Leksaker
* Kompostgaller om du behöver begränsa utrymmen i huset
* Bilbur
* Foder & matbar
* Koppel & halsband
* Första-hjälpen låda/ termometer/ kolsuspension
LEK & LÄR
Lek med valpen är en viktig del av utvecklingen för valpens kommunikation- och samarbetsförmåga. Valpen bör leka med hundar i sin egen storlek eller snälla hundar i större storlek så riskerna för skador minimeras. Leken tillsammans med dig är starten och skapandet av er relation och framtida samarbete. Du kan leka med din hund på många sätt, hitta något som passar er, ta även hjälp av er brukshundsklubb och gå en valpkurs för att knyta starkare band tillsammans.
Har du möjlighet - testa en agilitykurs! Här får verkligen både lek och samspel mellan er stå i centrum.
Lek med kampleksak, pipleksak, bollar, frisbee, kurragömma, sök efter godis eller jaga är några exempel som kan starta en lek. Avbryt leken om valpen brusar upp och välj en lek som framkallar en lugnare och gladare attityd.
Hopp bör väntas med till valpen blivit ett år gammal, sen kan även det börja tränas in.
KOPPELTRÄNING
Låt det ta tid om det behövs, dra inte valpen efter dig eller i kopplet, locka den istället till dig och stå stilla om valpen drar eller försöker slita sig ur halsbandet. När valpen slutar belönar du och när valpen kommer till dig och går med dig tar du fram godaste godiset eller roligaste leksaken för att visa att det här är rätt och positivt att vilja gå och vara med sin människa. Gå mindre sträckor med en liten valp i koppel, låt valpen sen om möjligt vara lös, utöka sträckorna med åldern.
MILJÖTRÄNING
Låt valpen vara med på era utflykter och resor, besök olika miljöer som stadsmiljö, tågresa, stranden och skogen. En vuxen hund som aldrig upplevt en viss miljö, träffat andra männiksor eller hundar kan ha svårt att anpassa sig och känna sig trygg i denna nya miljön, en valp som varit med från dag ett och upplevt många olika möten och miljöer tar nyheter med mer ro. Har du som målsättning att tävla med din hund eller utbilda till räddnings-/servicehund är det av än större vikt att du miljötränar din hund från valp.
SÄKERHET
En liten valp kan råka ut för olyckan snabbt, och speciellt i början av ert liv tillsammans när allt är nytt och miljön inte är den valpen är van vid. Tänk på höga höjder, ha inte valpen i en hög säng eller soffa, och sitter du eller någon med valpen i knät så håll i valpen när du sätter ner den så den inte hoppar ner själv, risk finns att den bryter sitt ben.
Är valpen med dig sitt sjön eller en pool så håll koll, en valp som aldrig varit i djupt vatten kan som min storpudel när han hoppade från bryggan i vattnet som valp bara sjunka till botten innan de får panik och börjar "simma". Risk för drunkning finns.
Var också uppmärksam på vad valpen äter, vid två tillfällen har jag fått ge aktivt kol (kolsuspension) för att mina valpar ätit svamp som var av osäker karraktär och troligtvis giftig. Ha alltid aktivt kol hemma, finns att köpa receptfritt på apoteket. Livsmedel som är farliga/giftiga för hundar är choklad, lök, vindruvor/russin, paracetamol (Alvedon), xylitol (finns i sockerfria tuggumin, godis och sugtabletter), deg/ alkohol, salt, avokado, bittermandel, mjölk, frukt och nötter. Kontakta alltid veterinär om du vet eller är osäker på om valpen ätit något opassande.
REFERENSER & LÄNKAR
www.skk.se - Svenska Kennelklubben
www.pudelklubben.se - Svenska Pudelklubben
www.jordbruksverket.se - Jordbruksverket
Information till texterna är hämtade från referenserna ovan
Foton: Sophie Alegrim, Therese Holm, Louise Amsen
Text: Sophie Alegrim Louise Amsen - Sagotassens kennel, Öland, www.sagotassens.se, uppfödning av pudel & sheltie